fredag 23. november 2012

Et sykt land

Vi hører stadig at Norge er verdens rikeste land (selv om vi taper mot Luxembourg i BNP) og verdens beste land å bo i. Men vi er også verdens sykeste land. Det vil si, det landet i verden med høyest sykefravær fra arbeid. De siste rapportene fra NAV og IA viser også at det for første gang er psykiske lidelser som er den største årsaken til sykefravær, og særlig blant unge. I tillegg til at det antas at mange som sykemeldes med fysiske plager kan ha disse med bakgrunn i psyken. 

Så hvordan henger alt dette sammen? Hvordan kan vi fortsatt være verdens beste land å bo i, samtidig som de aller fleste vil bli sykemeldt med depresjon i løpet av arbeidslivet?

Er det legene som er problemet? Er det for høyt arbeidspress (i ett land med en av verdens korteste arbeidsdager)? Er det været i Norge som gjør det? Eller er det rett og slett effekten av å vokse opp med puter under armene, for så å møte virkeligheten i arbeidslivet?

Jeg har ikke svaret, men håper at i alle fall flere stiller spørsmålet. Og vil håpe at jeg kan bidra til å skape en neste generasjon som er mer robust, for de vil få det tøffere enn oss. 

søndag 11. november 2012

UNICEF - The important things in life (4 av 5)

I en hektisk hverdag har mitt lille "gjør verden bedre prosjekt" blitt lagt på is i litt for lang tid men den er ikke glemt.

I forbindelse med dagens spesial Ylvis UNICEF sending har jeg ikke bare gitt 1000,- til UNICEF men jeg har også blitt UNICEF fadder. Det kan også du bli ved å sende SMS med "SMIL" til 02015.
UNICEF er en organisasjon som virkelig jobber bredt med å gjøre verden til et bedre sted, og jobber blant annet bredt i mitt kjære Bangladesh.

Støtten til UNICEF ble foreslått av Lene Hoff Holmedahl.